søndag 4. april 2010

Fransk landstil

  
Inspirert av den franske landsbygda
ønsker jeg dere en  fortsatt god påske!


Foto: Pierre Deux

  Jeg har før nevnt at jeg er liker den varme, naturlige fargepaletten som den franske landstilen ofte representerer; spesielt i den sørlige delen av Frankrike. Interiørmessig er det mange elementer som bidrar til å skape denne stilen, men resultatet blir alltid
rustikt, varmt og imøtekommende.  

 En stiltypisk krukke i nydelige, varme farger.
Bildet er fra Pierre Deux
en nettbutikk med fokus på den franske landstil.

 I dag skal jeg prøve å si litt mer om den franske landstilen, og om hvordan man kan tilsette elementer av denne stilen i sitt eget hjem - selv om det ikke er helt enkelt å definere hva som er fransk landstil, for det handler mer om en stemning, enn om regler og rammer. 

  Bolle i fajanse, frukt og stearinlys; viktige dekorelementer
i den franske landstil
Foto: Pierre Deux

Men først må jeg poengtere at man ikke trenger å kjøpe nye franske møbler og tilbehør for å skape denne stilen; nei det er jo nettopp det som er poenget mitt; man kan gjerne la seg inspirere av en stil, men ønskemålet  må jo være å skape et hjem man trives i, der ens egen personlige smak også gjenspeiles i interiøret,  uavhengig av stil og trender. Slik er det i alle fall for oss, men igjen: Vi lar oss gjerne inspirere...!

 


  
Varmt og innbydende!
 
Har man tilgang på gamle, norske bondemøbler eller møbler i for eksempel svensk gustaviansk stil, er man heldig, for disse likner ofte på møbler brukt i den originale franske landstilen.

 
Foto: Barokkstua

Foto: Barokkstua

Den franske landstilen preges av tradisjonelle materialer, møbler og tekstiler, og en fornemmelse av naturlig komfort og eleganse gjennomsyrer interiøret. Her er det lite som sjokkerer og provoserer.

Farger som brukes i denne stilen kommer fra hele spekteret av fargekartet: Spesielt ser man en utstrakt bruk av varme farger:
Sommerlig gult og mykt gull, flammende rødt og brente rustfarger... Grønne toner, koboltblått, og myke blåtoner inspirert av sjø og hav, brunt og beige... alle disse finnes i denne fantastisk fleksible innredningsstilen.

Men også en mer avdempet fargepalett inngår i stilen, og ses ofte i den nordiske varianten: Varm grå, kritt-grå, duegrå, matt creme, blek, hvit og støvet rosa. Disig grønn, blek turkis, lime, beige og litt olivengrønn er også mye brukte farger. De franske hvitfargene er ikke kalde, men har ofte en myk kornet struktur, lik kalk. Hvite, franske fargetoner har ofte en antydning av grått i seg. 

Tradisjonelt har dessuten fargene avspeilet ulike lokale områder av Frankrike. Jo lenger mot nord, jo blekere farger. I det solrike syd er fargenyansene sterkere og klare, og reflekterer de skarpe kontrastene som sees i landskapet.

Foro: Restoration Hardware 




Et viktig element i fransk lanstil, er  bruken av naturmaterialer.  Materialene som brukes både innendørs og utendørs er tre, stein, terracotta og metall. Grovt beisede eller malte gipsvegger, delikat skårede tredetaljer, og stolseter vevd av siv er enkeltelementer som er mye brukt. Natursteinsgulv eller grove tregulv blir gjerne dekket med tepper av  ull eller bomull. Det meste er avdempet og rolig. De høyt skattede tingene som står fremme har dessuten både funksjon og estetikk for øyet.



Potter med urter, blomsterarrangemeter, og stearinlys som fokuspunkt, tilføyer interiøret den sjarmerende landfølelsen som er så essensiell for denne stilen. Stoffer med dyre- og blomstermotiv er vanlig. Det klassiske liljemønsteret er også et vanlig motiv i dekoren.




        Blomsterarrangementer er viktig og alltid flott! 


Et viktig dekorelement i den franske landstilen er hanen! 
Denne runde lille hanen et et syn til å bli glad av,
uansett hvor den plasseres.
 Foto: Pierre Deux

Dette kurvstativet er et fint eksempel på rustikk fil de fer (trådarbeid). Disse kurvene er håndlaget i en stil i tråd med det 19. århundretsfranske håndverkstradisjon, og er typisk for de som finnes i kjøkken og hager i Provence.
 Foto: Pierre Deux 
  
Samme som ovenfor.
 Foto: Pierre Deux 
 
 Foto: Pierre Deux 

1 kommentar: